Een veranda bouwen in zes stappen

Een veranda bouwen in zes stappen

Wilt u uw woonruimte uitbreiden met een veranda, maar weet u niet waar te beginnen? In dit stappenplan kan u nagaan welke stappen u doorloopt bij de bouw van een veranda.

1. Kies de juiste locatie

Vooraleer u een veranda kan laten bouwen, is het belangrijk dat u er al een bepaalde plaats voor in gedachten heeft. Veel hangt af van het doel van uw veranda. Wilt u zo lang mogelijk van de zon genieten, of dacht u eerder aan een woonkamer met zicht op de tuin? In onze blogpost over de plaatsing van uw veranda geven we u een aantal punten waar u op kan letten als u de locatie en oriëntatie van uw veranda wil bepalen.

2. Bepaal de afmetingen

De grootte van uw veranda is belangrijk voor de beleving binnenin. De ruimte bepaalt namelijk voor een groot deel de inrichting en de sfeer van uw veranda. Misschien heeft u al een idee van welke meubelstukken u er wil plaatsen en kan u daar rekening mee houden. Denk op voorhand goed na over de ruimte die u nodig heeft. De oppervlakte van uw veranda is immers ook bepalend voor uw vergunning of meldingsplicht.

3. Vergunning of meldingsplicht?

Een bouwvergunning voor een veranda is niet altijd nodig. De richtlijnen hiervoor zijn verschillend per gemeente. Doorgaans kunnen we zeggen dat veel afhangt van de grootte en de hoogte van de veranda. Is de veranda kleiner dan 40 vierkante meter en niet hoger dan 4 meter, dan is er alleen meldingsplicht. Is de oppervlakte of hoogte groter, dan moet u wel een stedenbouwkundige vergunning aanvragen. Er zijn nog enkele factoren die meespelen, zoals de afstand tot de perceelgrens. Wie meer informatie wenst over de bouwvergunning, vindt de belangrijkste voorwaarden in ons blogbericht.

4. Kies een stijl voor uw veranda

Binnen de verandabouw zijn tal van stijlen mogelijk, van landelijk tot modern. Daartussen ligt een hele variëteit aan tussenstijlen en combinaties. Elke woning vraagt namelijk om een veranda op maat. Zorg ervoor dat uw veranda een harmonieus geheel vormt met de architectuur van uw woonst.

5. Bepaal de inrichting

Zodra u weet in welke stijl u uw veranda wil laten bouwen, kan u beginnen nadenken over de inrichting ervan. Hoe wilt u uw veranda verlichten, verluchten en verwarmen? Welke zonwering heeft u in gedachten? Verlies daarbij het geheel niet uit het oog; zorg ervoor dat de inrichting in lijn ligt met de rest van uw woning.

6. Laat je begeleiden

U leest het: er is heel wat stof om over na te denken vooraleer u een veranda laat bouwen. Gelukkig hoeft u dat niet alleen te doen. Het is echt geen schande om professionele hulp in te schakelen. Uiteindelijk heeft de ideale verandabouwer de nodige kennis en ervaring om u met raad en daad bij te staan.