Een veranda bouwen in zes stappen

Een veranda bouwen in zes stappen

Wil je je woonruimte uitbreiden met een veranda, maar weet je niet waar te beginnen? In dit stappenplan kan je nagaan welke stappen je doorloopt bij de bouw van een veranda.

1. Kies de juiste locatie

Vooraleer je een veranda kan laten bouwen, is het belangrijk dat je er al een bepaalde plaats voor in gedachten hebt. Veel hangt af van het doel van je veranda. Wil je zo lang mogelijk van de zon genieten, of dacht je eerder aan een woonkamer met zicht op de tuin? In onze blogpost over de plaatsing van je veranda geven we je een aantal punten waar je op kan letten als je de locatie en oriëntatie van je veranda wil bepalen.

2. Bepaal de afmetingen

De grootte van je veranda is belangrijk voor de beleving binnenin. De ruimte bepaalt namelijk voor een groot deel de inrichting en de sfeer van je veranda. Misschien heb je al een idee van welke meubelstukken je er wil plaatsen en kan je daar rekening mee houden. Denk op voorhand goed na over de ruimte die je nodig hebt. De oppervlakte van je veranda is immers ook bepalend voor je vergunning of meldingsplicht.

3. Vergunning of meldingsplicht?

Een bouwvergunning voor een veranda is niet altijd nodig. De richtlijnen hiervoor zijn verschillend per gemeente. Doorgaans kunnen we zeggen dat veel afhangt van de grootte en de hoogte van de veranda. Is de veranda kleiner dan 40 vierkante meter en niet hoger dan 4 meter, dan is er alleen meldingsplicht. Is de oppervlakte of hoogte groter, dan moet je wel een stedenbouwkundige vergunning aanvragen. Er zijn nog enkele factoren die meespelen, zoals de afstand tot de perceelgrens. Wie meer informatie wenst over de bouwvergunning, vindt de belangrijkste voorwaarden in ons blogbericht.

4. Kies een stijl voor uw veranda

Binnen de verandabouw zijn tal van stijlen mogelijk, van landelijk tot modern. Daartussen ligt een hele variëteit aan tussenstijlen en combinaties. Elke woning vraagt namelijk om een veranda op maat. Zorg ervoor dat je veranda een harmonieus geheel vormt met de architectuur van je woonst.

5. Bepaal de inrichting

Zodra je weet in welke stijl je jouw veranda wil laten bouwen, kan je beginnen nadenken over de inrichting ervan. Hoe wil je jouw veranda verlichten, verluchten en verwarmen? Welke zonwering heb je in gedachten? Verlies daarbij het geheel niet uit het oog; zorg ervoor dat de inrichting in lijn ligt met de rest van je woning.

6. Laat je begeleiden

Je leest het: er is heel wat stof om over na te denken vooraleer je een veranda laat bouwen. Gelukkig hoef je dat niet alleen te doen. Het is echt geen schande om professionele hulp in te schakelen. Uiteindelijk heeft de ideale verandabouwer de nodige kennis en ervaring om je met raad en daad bij te staan.