Als mensen kunnen toveren…

Tot voor kort geloofden we niet dat mensen kunnen toveren, maar vandaag weten we beter. Onze witte pvc-veranda werd oud en voelde elk winteruur killer en vochtiger aan. Bevreesd voor de afbraak stelden we nieuwe bouwplannen alsmaar uit. Tot we uiteindelijk toch de zoektocht naar een verandabouwer startten. Die vonden we, een eind hiervandaan, bij All Seasons in Zandhoven. Ons project werd uitvoerig besproken, met voldoende suggesties tot er een heuse woonuitbreiding in zicht kwam. Geen klein bier, want de oude veranda diende afgebroken, terras en vloeren diep uitgeboord, schuifdeur van living met keukenraam en deur verwijderd, keukenmuurtje afgebroken... Alles werd met Koen, onze persoonlijke projectopvolger, tot in detail besproken en uitgetekend, met zelfs een kostenplaatje tot op de eurocent berekend. En Koen kan toveren!

De startdatum werd voorzien op de dertigste augustusdag van een verguisd Coronajaar. We veronderstelden nog wel, zoals in veel gevallen, uitstel te zien van de aanvangswerken, maar niets bleek minder waar. Op 30 augustus om 8 uur stipt belden 2 enthousiaste mensen aan en begonnen aan een uiterst zware karwei. De bejaarde veranda verdween op een loopje en het terras met binnenvloer werd een halve meter diep uitgeboord. Ongelovig keken we toe, hoe Danny en Stephen, enorme betonblokken loswrikten en naar de container voerden. Tijdens die zware klus mocht Danny ook nog een wild konijntje redden, dat verstrikt geraakte in een over appelboompjes gespannen vogelnet, tot het zichzelf aan het wurgen was. Het net werd vliegensvlug opengesneden en het diertje in alle voorzichtigheid verlost uit zijn lijden. Zelfs aan dierenliefde leed onze heldhaftige Danny geen gebrek! Een optreden in het tv-programma “Dieren in nesten” zou hem niet misstaan. Elke avond werd alle puin netjes opgeruimd en de tuin geveegd, tot groot jolijt van de vrouw des huizes, die dit best smaken kon.

Op een warme septemberavond reed een enorme vrachtwagen onze doodlopende straat in. Als een heuse kermisattractie plooiden buizen zich als reuzententakels over ons huis, om in de afgegraven ruimte, vloeibaar beton te spuiten. Onze krasse mannen streken de natte specie glad tot een vlakke betonplaat. Danny en Stephen, hoedje af voor jullie titanenwerk, met jullie gouden handen en stalen conditie!

Een weekje later meldde Koen dat de veranda er aan kwam. De werklui plaatsten in een zucht, de zware profielen, samen met het delicate hoogrendementsglas. Hier kwam toverkunst aan te pas!

Na nog eens enkele dagen belden de Poolse vrienden aan. Pavel en Emil, toffe kerels met het hart op de juiste plaats, aangenaam, voorkomend en noeste werkers, all round mensen! Zij toverden de afwerking, van pleisterwerk tot spots, stopcontacten, elektrische bedrading en vloeren. Beseffend, dat deze mensen gemiddeld 3 lange maanden aan één stuk, ver weg van huis, hier het beste van zichzelf geven, vult ons met diepe eerbied. Bravo, Poolse vrienden, voor het vlekkeloze werk die jullie vol overgave verrichtten! We wensen jullie een zalige Kerst, daar in het verre Polen, bij jullie familie. Veel geluk ook tijdens de verdere loopbaan en we hopen dat jullie noeste arbeid in België, welstand mag brengen in het thuisland, bezegeld met een eigen mooie woning! Want jullie kunnen het, jullie kunnen toveren!

Zo kabbelden we op zachte golven verder naar het einde van ons droomproject. Op 30 november van een triest Coronajaar, zoals afgesproken, geen dag vroeger en geen dag later, namen we in schoonheid afscheid en het plaatje oogt goed.

Vandaag leven we in een aangename uitbouw met grandioos zicht op de tuin, waar de seizoenen wisselen en kleurrijke vogels dansen op ranke twijgen. Zelfs storm, regen en wind bieden een schitterend schouwspel. Voorlopig ontbreekt een sneeuwvlok aan de einder, maar die komt er nog aan, vroeg of laat. Misschien met Kerst?

We denken ook nog vaak aan de mannen, met verweerde handen, die zo mooi kunnen toveren. Bedankt aan ieder die ons project hielp verwezenlijken. Last but not least, dank aan Chris, die gedreven en als laatste, het project kwam keuren en tevreden zag dat het goed was. Chris toverde een schitterend bedrijf uit zijn hoed en we wensen hem nog veel opwaarts potentieel.

Geïnteresseerde klanten raden we aan niet lang te twijfelen en zeker niet bevreesd te zijn om in een verandaproject te stappen, want het loont echt de moeite! Jullie mogen nooit zeggen, zoals wij nu: “hadden we het maar vroeger gedaan!”
Jullie moeten het vroeger doen!
Succes!

José en Carmen Remmery Janssens uit Oostakker.