Het belang van een goed georiënteerde veranda

Het belang van een goed georiënteerde veranda

Goed. Je bent intussen overtuigd van de meerwaarde van een veranda en hebt in onze blog gelezen dat je best vooraf al eens nadenkt over de ideale locatie voor je veranda. Die is namelijk voor een groot deel afhankelijk van de functie die je eraan wil toewijzen. Daarom geven we je graag een aantal tips met betrekking tot de ligging en oriëntatie van je veranda:

Voorkom gegluur van de buur

Het fijne aan een veranda is dat het je een weids uitzicht over de omgeving biedt. Wat in eerste instantie klinkt als een ongelooflijk voordeel, kan echter ook in je nadeel spelen. Je wil toch niet dat je buren je in volle ochtendgloren aan de ontbijttafel zien zitten?

Bij voorkeur laat je de veranda bouwen op een plaats waar mensen er geen inkijk in hebben. Gewoonlijk is de achterkant van het huis daarvoor ideaal, maar in sommige gevallen is het beter de veranda aan de zijkant van de woning te installeren. Als je sowieso niet té close wil worden met de buren, zorg je best voor een afsluiting tussen beide tuinen.

Ben je een ochtendmens? Kies dan voor het oosten

Wie graag ’s ochtends tijd doorbrengt in zijn veranda, bijvoorbeeld om te ontbijten, oriënteert die best zuidoostelijk. De échte vroege vogels kunnen zelfs voor het oosten kiezen, omdat men dan de zonsopgang in al zijn kleuren kan bewonderen.

Zo lang mogelijk in de zon? Richt je op het westen

Als je graag zo lang mogelijk van de zon geniet, richt je de veranda best op het westen of het zuidwesten. Zo baad je van ’s middags tot zonsondergang in de volle zon. Bovendien kan je zo heel wat verwarmingskosten uitsparen in de winter. Richt je de veranda toch liever op het zuiden, dan raden wij aangepaste beglazing en airco aan om ook op zwoele zomerdagen ten volle van je veranda te kunnen genieten.

Wil je een tv of pc in de veranda? Dan is het noorden ideaal

Richt je jouw veranda liefst in als werk- of woonkamer, dan oriënteer je die best op het noorden. Zo voorkom je dat het zonlicht reflecteert op je beeldscherm en kan je op een comfortabele manier doorwerken of relaxen. Let wel: een veranda die op het noorden is gericht, zal minder gemakkelijk opwarmen door het zonlicht. Het is dus een goed idee om hier extra verwarmingselementen te voorzien.

Als je je afvraagt waar je je veranda best laat bouwen, denk je best eerst even na over de functie die je veranda zal vervullen. Op basis daarvan kan je beslissen hoe de veranda georiënteerd mag worden, en welke extra opties zich daardoor opdringen.