Het belang van een goed georiënteerde veranda

Het belang van een goed georiënteerde veranda

Goed. U bent intussen overtuigd van de meerwaarde van een veranda en hebt in onze blog gelezen dat u best vooraf al eens nadenkt over de ideale locatie voor uw veranda. Die is namelijk voor een groot deel afhankelijk van de functie die u eraan wil toewijzen. Daarom geven we u graag een aantal tips met betrekking tot de ligging en oriëntatie van uw veranda:

Voorkom gegluur van de buur

Het fijne aan een veranda is dat het u een weids uitzicht over de omgeving biedt. Wat in eerste instantie klinkt als een ongelooflijk voordeel, kan echter ook in uw nadeel spelen. U wil toch niet dat uw buren u in volle ochtendgloren aan de ontbijttafel zien zitten?

Bij voorkeur laat u de veranda bouwen op een plaats waar mensen er geen inkijk in hebben. Gewoonlijk is de achterkant van het huis daarvoor ideaal, maar in sommige gevallen is het beter de veranda aan de zijkant van de woning te installeren. Als u sowieso niet té close wil worden met de buren, zorgt u best voor een afsluiting tussen beide tuinen.

Bent u een ochtendmens? Kies dan voor het oosten

Wie graag ’s ochtends tijd doorbrengt in zijn veranda, bijvoorbeeld om te ontbijten, oriënteert die best zuidoostelijk. De échte vroege vogels kunnen zelfs voor het oosten kiezen, omdat men dan de zonsopgang in al zijn kleuren kan bewonderen.

Zo lang mogelijk in de zon? Richt u op het westen

Als u graag zo lang mogelijk van de zon geniet, richt u de veranda best op het westen of het zuidwesten. Zo baadt u van ’s middags tot zonsondergang in de volle zon. Bovendien kan u zo heel wat verwarmingskosten uitsparen in de winter. Richt u de veranda toch liever op het zuiden, dan raden wij aangepaste beglazing en airco aan om ook op zwoele zomerdagen ten volle van uw veranda te kunnen genieten.

Wilt u een tv of pc in de veranda? Dan is het noorden ideaal

Richt u uw veranda liefst in als werk- of woonkamer, dan oriënteert u die best op het noorden. Zo voorkomt u dat het zonlicht reflecteert op uw beeldscherm en kan u op een comfortabele manier doorwerken of relaxen. Let wel: een veranda die op het noorden is gericht, zal minder gemakkelijk opwarmen door het zonlicht. Het is dus een goed idee om hier extra verwarmingselementen te voorzien.

Als u uzelf afvraagt waar u de veranda best laat bouwen, denkt u best eerst even na over de functie die uw veranda zal vervullen. Op basis daarvan kan u beslissen hoe de veranda georiënteerd mag worden, en welke extra opties zich daardoor opdringen.