Tips voor het onderhoud van je veranda

Tips voor het onderhoud van je veranda

Een aluminium verandaprofiel biedt heel wat voordelen. Aluminium is heel stevig, waardoor het niet gemakkelijk vervormt of stuk gaat. Het gaat daarom langer mee dan andere materialen. Bovendien is een aluminium veranda erg gemakkelijk in onderhoud en hoef je het niet te lakken of te schilderen. We leggen je graag uit hoe je zo’n verandaprofiel best kan onderhouden.

Hoe vaak schoonmaken?

Hoe vaak je de aluminium profielen moet poetsen, is afhankelijk van de omgeving waar je woont.

  • In de stad of in een buurt met veel industrie maak je het aluminium best 4 keer per jaar schoon. Deze omgevingen worden immers sterk vervuild door uitlaatgassen en bepaalde stoffen in de neerslag. Ook als je aan de kust woont, reinig je de veranda best 4 keer per jaar.
  • Woon je iets meer afgelegen, in een buurt met minder uitstoot, dan is het voldoende om het aluminium 2 keer per jaar schoon te maken.
  • Daarnaast poets je je veranda best jaarlijks met een speciaal onderhoudsproduct voor aluminium, zoals Alunet. Dit soort producten legt een speciale film over de lak om de coating te beschermen.

Welke producten?

De ideale producten om je veranda mee te reinigen zijn water en zeep. Je mag de aluminium profielen gerust reinigen met de zeep die je ook voor je ramen gebruikt, zolang je alkalische producten zoals ammoniak of sodium maar mijdt. Ook solventen zijn uit den boze, net als schuursponzen en schuurpapier. Hiermee zou je het aluminium namelijk onherroepelijk kunnen beschadigen. Natuurlijke zeepproducten daarentegen zijn prima.

Wat met scharnieren?

De meeste moderne veranda’s hebben beweegbare delen, zoals deuren en ramen. Zorg ervoor dat je ook de scharnieren goed onderhoudt. Verwijder stof en vuil tijdig en smeer de scharnieren en sluitpunten regelmatig in met olie. Vermijd smeermiddelen die siliconen of zuren bevatten.