Tips voor het onderhoud van uw veranda

Tips voor het onderhoud van uw veranda

Een aluminium verandaprofiel biedt heel wat voordelen. Aluminium is heel stevig, waardoor het niet gemakkelijk vervormt of stuk gaat. Het gaat daarom langer mee dan andere materialen. Bovendien is een aluminium veranda erg gemakkelijk in onderhoud en hoeft u het niet te lakken of te schilderen. We leggen u graag uit hoe u zo’n verandaprofiel best kan onderhouden.

Hoe vaak schoonmaken?

Hoe vaak u de aluminium profielen moet poetsen, is afhankelijk van de omgeving waar u woont.

  • In de stad of in een buurt met veel industrie maakt u het aluminium best 4 keer per jaar schoon. Deze omgevingen worden immers sterk vervuild door uitlaatgassen en bepaalde stoffen in de neerslag. Ook als u aan de kust woont, reinigt u de veranda best 4 keer per jaar.
  • Woont u iets meer afgelegen, in een buurt met minder uitstoot, dan is het voldoende om het aluminium 2 keer per jaar schoon te maken.
  • Daarnaast poetst u uw veranda best jaarlijks met een speciaal onderhoudsproduct voor aluminium, zoals Alunet. Dit soort producten legt een speciale film over de lak om de coating te beschermen.

Welke producten?

De ideale producten om uw veranda mee te reinigen zijn water en zeep. U mag de aluminium profielen gerust reinigen met de zeep die u ook voor uw ramen gebruikt, zolang u alkalische producten zoals ammoniak of sodium maar mijdt. Ook solventen zijn uit den boze, net als schuursponzen en schuurpapier. Hiermee zou u het aluminium namelijk onherroepelijk kunnen beschadigen. Natuurlijke zeepproducten daarentegen zijn prima.

Wat met scharnieren?

De meeste moderne veranda’s hebben beweegbare delen, zoals deuren en ramen. Zorg ervoor dat u ook de scharnieren goed onderhoudt. Verwijder stof en vuil tijdig en smeer de scharnieren en sluitpunten regelmatig in met olie. Vermijd smeermiddelen die siliconen of zuren bevatten.